Sedan 2007 finns permanenta undantag för glukossirap, maltodextrin och dextros när det gäller märkning, eftersom industrin visade att resthalterna av gluten inte utgör någon risk, vare sig för personer med celiaki [min kursivering] eller för dem med allergi mot vete.Av studien som gjorts framkom att chokladbiten Japp, innehåller gluten som ligger över gränsvärdet. Mycket tråkigt tycker jag eftersom jag gillar Japp. Värt att notera är också att Mars kan både vara glutenfri och inte, beroende på var den tillverkas. Om den kommer från Holland är glutennivåerna under gränsvärdet, men om den kommer från Frankrike är glutennivåerna desto högre över gränsvärdet. Mycket förvirrande. Gillar man Mars är det alltså nödvändigt att leta efter tillverkningsland.
Gällande kornmalt och kornmaltextrakt, då får jag intrycket att kornmalt innehåller gluten, men när det processats och blivit till kornmaltextrakt ligger gluteninnehållet under gränsvärdet. Detta efter att ha läst Livsmedelsverkets analys av olika Cornflakes, vilken kom fram till att flingor med kornmalt innehöll gluten, men de flingor med kornmaltextrakt innehöll inte gluten över gränsvärdet.
En läsare som mejlade mig angående receptet på quornlasagne, hade uppmärksammat att vissa quornprodukter innehåller kornmaltextrakt.
Quorn Bitar, Quorn Korv och Quorn Filéer innehåller inte kornmalt eller kornmaltextrakt.
Quorn Strimlor och Quorn Färs innehåller kornmaltextrakt.
Quorn Bullar innehåller vetemjöl, Quorn Burgare innehåller veteprotein.
Om någon har ytterligare upplysningar gällande kornmaltextrakt så mejla gärna!
ICA Gott Liv har en sojafärs som är mycket god! I och med att jag fick veta att jag är glutenintolerant har det blivit svårare att hitta vegfärs men jag är mycket nöjd med den här vegfärsen. T o m godae än quornfärs (som innehåller gluten).
SvaraRaderaMärk väl att vissa av de andra sojaprodukterna från ICA Gott Liv innehåller gluten, men även sojakorvarna går bra att äta.
Den chokladbit i Livsmedelsverkets test som innehöll mest gluten innehöll endast 35 ppm, vilket fortfarande är långt under gränsvärdet för den nya märkningen "mycket låg glutenhalt" som tillåter gluteninnehåll upp till 100 ppm. Detta kan jämföras med att produkter med den gamla beteckningen "glutenfri" får innehålla upp till 200 ppm gluten (förekommer parallellt med de nya märkningsreglerna under övergångsperioden fram till 2012). Det bör alltså anses riskfritt att äta såväl Japp som Mars för en person mee celiaki, oavsett tillverkningsland, utifrån dessa analysresultat.
SvaraRadera